Om inclusief ondernemen in de praktijk om te zetten op de Housekeeping-afdeling van ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) volgde HR-specialist Samira een workshop van Access Lab rond drempelloos aanwerven. Dit resulteerde in een meet&greet met heel wat sollicitanten, waarbij ook Mohamed. Ontdek hun verhaal.
Het is een miezerige dag als we langsgaan bij ZNA Middelheim, maar Samira’s enthousiasme zorgt meteen voor een vrolijke noot. “Ik ben nu twee jaar recruiter voor de Housekeeping-afdeling”, vertelt ze. “Ik doe dit heel graag, ik hou van zinvol werk.” Om haar werk nog zinvoller te maken nam Samira deel aan Access Lab, een project van stad Antwerpen en VDAB, uitgevoerd door ‘HR3′, een hr-expertisebureau. Tijdens Access Lab waren er workshops ‘build my ecosystem’, ‘meet&greet’ en ‘go digital’. Een aanpak gestoeld op de principes van open hiring en job(re)design, vacatures waarden gedreven formuleren en een netwerk van werkplekleren en arbeidsbemiddelaars.
“Een collega stuurde me de uitnodiging door. Het drempelloos werven sprak me meteen aan.” Samira vertelt over de praktische aanpak van de workshop, de verschillende oefeningen en de aangename wisselwerking met een andere deelnemer. “Die was op zoek naar een marketeer. We evalueerden elkaars vacatureteksten en gaven elkaar tips. Heel nuttig.”
Meet&greet
Samira sloot aan bij de workshop ‘meet&greet’, waarbij sollicitanten met recruiters konden komen praten, zonder op voorhand een cv te bezorgen. “Voor onze Housekeeping-profielen is een cv maken vaak een drempel. In de workshop had ik geleerd om een open conversatie aan te gaan. Je peilt dan niet meteen naar ervaring of vorige jobs, wel naar motivatie. Ik zag meteen dat sollicitanten daardoor op hun gemak waren. Er ontstond een echt gesprek en dat maakt het makkelijker om het ware potentieel te zien.”
Peilen naar motivatie
Mohamed was een van de deelnemers van de meet&greet en dat leidde naar een aanwerving. “Het bijzondere is dat Mohamed volgens onze ‘oude’ aanpak nooit bij de selectie was geraakt”, zegt Samira. “Maar tijdens het gesprek kwam hij erg gemotiveerd over. Hij toonde ons dat hij graag in de zorg wilde werken, iets wat niet bleek uit zijn cv.”
Menselijke aanpak
Mohamed komt er even bij en vult aan: “Ik werkte voordien als industriële schoonmaker in een fabriek. Maar mijn zusje is ziek, haar immuunsysteem werkt niet optimaal. De dokter had me gewaarschuwd voor eventuele vervuilende stoffen die ik mee naar huis zou kunnen nemen. Daardoor ging ik niet meer graag naar mijn werk. Ik had contact met de organisatie MMOEF! (ze begeleiden jongvolwassenen naar een positieve toekomst, red.) en mijn arbeidsbemiddelaar liet me weten dat er een meet&greet was bij ZNA. Die dag is me geweldig goed meegevallen. Ik was op mijn gemak en kreeg de kans mijn motivatie aan te tonen. Mijn cv moest ik pas achteraf bezorgen. Ik heb altijd in de zorg willen werken. Ondertussen werk ik hier al vier maanden met heel veel plezier. Ik hou van de menselijke aanpak bij ZNA.”
Draaiboek voor de collega’s
Een succesverhaal dus, maar er zal allicht meer nodig zijn dan één workshop om het aanwervingsbeleid van een ziekenhuis te veranderen? “De weg is inderdaad nog lang”, zegt Samira. “Maar nu het wat rustiger is qua aanwervingen, krijg ik de kans om een draaiboek te maken. Heel wat bevindingen van Access Lab zal ik daarin opnemen. Hopelijk kan ik op die manier mijn collega’s overtuigen om bij toekomstige selecties verder te kijken dan een cv.”